Situació geogràfica

Sant Aniol de Finestres forma part de la comarca de la Garrotxa, província de Girona.

El terme municipal de Sant Aniol de Finestres, s’estén per una superfície de 47’51 km2 a l’alta vall de la riera de Llémena,accidentada a septentrió pels cims més alts de la serra de Finestres,el Puig de Finestres (1023m), el turó del Faig Rodó (1018m) i Puigsallança (915m), i, a ponent, per la serra de les Medes (884 m), on hi ha el volcà de puig Rodó, que separa la vall de Llémena de la vall d’Hostoles, per la carena de la qual passa el límit municipal entre Sant Aniol de Finestres i Les Planes d’Hostoles.

Al nord-oest, pel serrat de Sant Jordi, on hi ha el volcà i el coll de Fontpobra, el volcà de Can Tià i el coll de Can Barrau, i per la serra del Grau, a la serra de Finestres, passa el límit amb el municipi de Santa Pau.

Al nord-est el límit termenal amb Mieres coincideix en un bon tros amb el camí antic de Santa Pau a Finestres,fins al collet de Pedres Picades i, més al sud, el límit oriental amb Sant Martí de Llémena passa per la serra de l’Abaumet fins a trobar la riera que baixa de Granollers de Rocacorba.

A la dreta de la vall de Llémena, el municipi de Sant Aniol s’allargassa pel sud-est fins al puig de Sant Roc (605 m ), que fa de termenal, també, entre Sant Martí de Llémena i Amer, de les comarques veïnes del Gironès i de la Selva respectivament.

La riera de Llémena, que solca la vall en direcció nord-oest-sud-est, neix, dintre el terme de Sant Aniol de Finestres, dels barrancs de Matabous i de la Fosca, que es formen al peu dels volcans de Santa Pau (Fontpobra i Can Tià). Un seguit d’altres rieres i torrenteres que davallen de les muntanyes que conformen la vall, com el barranc de la Saula, el torrent de Bullidors, etc, engruixeixen el cabal de la riera de Llémena al seu pas per Sant Aniol.

Del poble de Sant Aniol parteix una carretera local que, per la vall de Llémena i més avall pel pla de Sant Gregori, porta a Girona. D’aquesta carretera en surt una altra, aigua avall del poble de Sant Aniol, que duu a les Planes d’Hostoles, poble on pot enllaçar amb la carretera comarcal d’Olot a Amer.


Distàncies quilomètriques des de SantAniol de Finestres fins a:

Població     

Sant Martí de Llémena

Les Planes d’Hostoles

Girona

Olot

Barcelona

Distància

8,6 Km

11 Km

27,9 Km

32 Km

130 Km